Coreea de Nord, eșec total în lansarea unui nou tip de rachetă balistică. Japonia: „Total scandalos și intolerabil”

de: Anca Lupescu
03 11. 2022

Lansarea de către Coreea de Nord a unui presupus nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) ar fi putut fi un eșec, au declarat șefii militari din Coreea de Sud. Racheta a fost una dintre cele trei lansate joi dimineață.

3 rachete balistice au fost lansate de Coreea de Nord

ICBM a fost lansată din suburbiile din Pyongyang, dar apoi pare să fi eșuat în timpul zborului normal după separarea secțiunilor de propulsie și a focosului, au declarat surse din domeniul apărării pentru mai multe instituții media sud-coreene.

„Se presupune că lansarea ICBM-ului nord-coreean s-a soldat cu un eșec”, a declarat armata sud-coreeană, potrivit agenției de presă Yonhap.

Racheta cu rază lungă de acțiune a atins o altitudine maximă de 2.000 km și a zburat aproximativ 750 km, a declarat ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, înainte de a „dispărea” de pe radare deasupra Mării Japoniei, cunoscută în Coreea sub numele de Marea de Est, la aproximativ 1.100 km de coasta Japoniei.

Lansările, între orele 7.30 și 9.00, ora locală, au provocat avertismente de urgență în nordul Japoniei pentru a se adăposti în interior – în prefecturile Miyagi, Yamagata și Niigata – și au oprit temporar trenurile de teamă că una dintre rachete va trece pe deasupra.

Japonia: „Lansările, scandaloase și intolerabile”

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că aceste lansări au fost „scandaloase și absolut intolerabile”. Purtătorul de cuvânt principal al guvernului a declarat că Japonia a depus un protest imediat la Pyongyang prin intermediul Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat lansarea unei rachete balistice intercontinentale, afirmând că aceasta reprezintă o încălcare clară a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și „demonstrează amenințarea pe care programele ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) o reprezintă pentru vecinii săi, pentru regiune, pentru pacea și securitatea internațională și pentru regimul global de neproliferare”.

Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, a declarat că a vorbit cu omologul său din Coreea de Sud, adăugând:

„Angajamentul nostru față de securitatea Republicii Coreea și a Japoniei rămâne de fier, iar noi vom colabora pentru a aborda provocările RPDC și alte provocări comune.”